Happyhomemaker88’s Winter Solstice Rice Balls~Galusti din faina de orez pentru Solstitiul de iarna

Buna ziua tuturor! 🙂

Acum 2.500 ani Chinezii au determinnat momentul Solstitiului de Iarna observand miscarea soarelui. Acest moment este in 21 sau 22 Decembrie, foarte rar in 23., dupa calendarul Gregorian.

Este ziua cea mai scurta, noaptea cea mai lunga. In cultura Chineza se considera ca lucrurile  „yang”, cele pozitive devin din ce in ce mai puternice din aceasta zi, deci trebuie sarbatorita.

Solstitiul de Iarna a devenit sarbatoare inca din anii 206-220 IH.

Ca pentru multe alte  sarbatori Chinezesti, si de data aceasta se gatesc mancaruri specifice: in Nord se mananca galusti obisnuite ca sa tina de cald pe durata iernii, in Sud se aduna familia pentru o masa festiva si se serveste fasole rosie si orez ca sa alunge spiritele rele.In alte parti se mananca un fel de galusti sau bile de orez lipicios, aromate si colorate foarte frumos, numite „tangyuan” sau Tong Yuen” cum se numesc in Malaezia. Aceste galusti se pot da ca ofranda stramosilor sau in dar prietenilor si rudelor.

Prietena noastra choesf nu face exceptie si sarbatoreste cu familia ei, asa cum se cuvine Festivalul Solstitiului de Iarna printr-o cina bogata din care nu lipsesc ,bineinteles, „ Glutinous Rice Balls” sau galustile din faina de orez lipicios. Cantitatile din reteta care urmeaza sunt mici. In general se fac cel putin dintr-un total de 500 gr faina in amestec. Dar pentru incepatori, e mai bine sa incercati o cantitate mai mica. Iata reteta:

Ingrediente:
– 125 gr. faina de orez lipicios
– 25 gr faina de orez
– 150 ml apa clocotita

Cum procedati:
1. Combinati cele 2 tipuri de orez intr-un bol.
2. Adaugati incet apa clocotita, amestecati ca sa nu aiba cocoloase.
3. Cand amestecul s-a racit suficient, framantati cateva minute pana cand devine omogen, moale si usor de manuit. Daca vi se pare ca aluatul e prea dur, sfaramicios,  mai adaugati putina apa.
4. Impartiti aluatul in trei sau patru portii si adaugati culoarea preferata ( exista coloranti alimentari naturali, de foarte buna calitate in supermarketuri). In mod traditional, Tong Yuen se fac doar albi si roz, dar prietena noastra a adaugat verzi si galbeni pentru un aspect mai atragator.
5. Faceti bilute de 1 cm diametru. Intre timp pregatiti 2 vase cu apa – intr-unul veti fierbe galustile, in celalalt veti face siropul pentru ele.
6. Pentru siropul de zahar doar amestecati ingredientele de mai jos, dati in clocot si fierbeti 10 minute la foc mic:
– 1 litru de apa
– 200 gr zahar
-2-3 feliute de ghimbir proaspat sau 1 lingurita esenta de pandan / 2 frunze proaspete daca gasiti.
7. Pentru a fierbe galustile de orez puneti 20 de bucati odata in apa clocotita. La inceput se vor scufunda. Cand se ridica la suprafata, ele sunt gata
8. Scoateti galustile fierte cu o lingura de spuma si puneti-le in siropul de zahar, repetati.

Tong Yuen sunt gata pentru a fi servite ca desert dupa cina festiva a Solstitiului de Iarna sau ca desert langa ceaiul de dupa amiaza. Daca cumva nu se consuma toate, se pot pastra in frigider, dar trebuie incalzite inainte de a le servi pentru ca la rece se intaresc. Despre meniul pentru cina festiva vom vorbi curand.

Sper sa va placa aceste galusti/ bilute care se gatesc doar odata pe an, in ziua Solstitiului de Iarna.

Sa aveti pofta buna. Cu tot dragul, babi 🙂

2 comentarii

  1. mistikrose said,

    Decembrie 23, 2012 la 20:22

    Unde pot sa gasesc faina de orez lipicios?

    • babi said,

      Decembrie 31, 2012 la 19:59

      Poate la Dragonul Rosu in Bucuresti… 🙄


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: