Happyhomemaker88’s Simple Hokkien Lunch ~ Poriddge with Side Dishes ~ Un Pranz Hokkien Simplu ~ Porridge cu Peste si Omleta

Buna ziua dragi prietene/i 🙂

Va prezentam azi un meniu simplu, cel putin in acceptia prietenei noastre. Cu aceasta ocazie choesf ne dezvaluie si cateva detalii despre familia ei. Retetele fac parte din bucataria Hokkien, etnie din care face parte sotul ei.

„ Socrul meu a fost un imigrant din Fujian, China, facand parte din etnia Hokkien. A venit sa lucreze in Malaiezia de foarte tanar. In perioada aceea, ambarcatiuni pline de Chinezi veneau in tarile Asiei de Sud-Est in cautarea unui mijloc de supravietuire, aducand cu ei bruma lor de agoniseala si foarte putini bani. Sotului meu ii place sa le aminteasca copiilor nostri ce viata grea,dar de succes a avut bunicul lor dinspre tata, intr-o vreme cand bani de mancare nu prea erau, iar pranzul consta de cele mai multe ori dintr-un bol mare cu porridge si cateva prune uscate.

Sotul meu a crescut cu traditia unor mese simple, constand din porridge insotit de una sau doua alte feluri de mancare cum ar fi peste prajit si laptuca murata. Nu aveau orez la masa ca noi, si in afara de porridge se mai gateau doar paste sau galusti.

Deoarece vremea este extrem de calda si umeda de cateva zile, a gati porridgee a fost solutia ideala si am facut cateva fotografii ca sa va arat o masa tipica Hokkien. Singurul lucru pe care am uitat sa-l cumpar sunt cartofii dulci pe care ar fi trebuit sa-i adaug in porridge. Asa ca azi va fi un porridge simplu.
Acum cateva sute de ani, cartofii dulci au fost cumparati din Filipine si plantati cu succes in Fujian, China. Mai apoi, cand din cauza secetei recolta de orez a fost foarte slaba, cartofii dulci au fost adaugati in porridge pentru a-l spori.

In zilele noastre porridge simplu se da copiilor mici, persoanelor in varsta si convalescentilor, deoarece este usor de mancat si de digerat. Exista o alta versiune de porridge  cunoscuta ca Teochew Porridge (o alta provincie in China) care are mai multa apa, iar boabele de orez nu sunt atat de moi ca in reteta Hokkien.


Sotului meu ii place atat de mult acest porridge incat vrea mereu un bol mare, plin ochi.

Pestele care se prajeste in tigaie. Se serveste stropit din plin cu sos de soya. Familiei mele ii place mult sa manance peste prajit cu porridge.


O combinatie tipic Hokkien este porridge cu omleta cu ridichi, sau – Chye Poh N’ng – in dialectul Hokkien sau – Choy Poh Tan- in Cantoneza. Este obligatorie !!!

Pesti mici, sarati si crocanti ( ca hamsiile noastre sau sprot) se mananca cu fiecare inghititura de porridge. Combinatia preferata a fiului meu mai mic.

Imi place sa am si o farfurie cu legume: aceasta este o mancare inabusita de fasole verde cu morcovi taiati julienne si cu bucati de tofu.

Un bol mic cu alune inabusite, moi.
Un soi de laptuci murate…
si


Tau Khiam
O bucatica mica de – Tau Khiam- in dialectul Hokkien  denumeste o varianta de branza de soya foarte sarata din care se mananca doar cate o firimitura la o inghititura de porridge. „

Nota: Multumim choesf ca ne-ai impartasit aceste amanunte din viata familiei tale.

Sa aveti o zi frumoasa. Cu tot dragul, babi 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: