Dosanko Cooking ~ Somon in Sos de Soya cu Otet

Buna ziua tuturor! 🙂


Avem azi o noua reteta de la Dosanko Cooking, celebrul show culinar japonez. Dosanko in japoneza se refera la o persoana nascuta in Hokkaido, cea mai nordica insula a Japoniei. Nascuta si crescuta in Hokkaido, dna Hoshizawa are ca scop sa ne invete sa gatim mancaruri sanatoase dar si gustoase, folosind ingrediente din locurile ei natale. Iata reteta pentru:

SOMON in SOS de  SOYA cu OTET

Daca aveti un file de somon ( sau alt peste) in frigider… si daca nu aveti nicio idee ce sa faceti cu el, iata aceasta reteta simpla. Este usor de facut si are un gust excelent cand e servit cu orez fierbinte sau porridge. Reteta originala foloseste mirin (un vin foarte dulce) sau sake, dar puteti inlocui foarte bine cu un vin dulce si „aromat” de la noi, cum ar fi Grasa de Cotnari sau alt vin dulce care va place.

Ingrediente:

– un file de somon taiat bucati, cantitativ dupa numarul mesenilor si tot in functie de asta ajustati cantitatile ingredientelor. Cele ce urmeaza sunt pentru 300 gr peste.
– sare si piper dupa gust
– 3-5 linguri pline cu varf amidon
– ulei pentru prajit

Sosul:

– 3-4 linguri otet sau mai putin, dupa gust( as zice otet de mere)
– 2 linguri sos de soya
– 2 linguri vin dulce
– 2 ardei iuti uscati, mici, zdribiti bine  sau echivalentul in pudra de ardei iute, cam o lingura sau dupa gust

Cum procedati:
1. Marinati somonul cu sare si piper, lasati sa stea vreo 2 ore +
2. Puneti amidonul intr-o punga de plastic impreuna cu feliile de peste.
3. Lasati niste aer in punga si scuturati bine ca pestele sa se acopere uniform. Puteti folosi si metoda clasica.
4. Prajiti iute pestii pana la auriu.
5. Intretimp, amestecati ingredientele pentru sos.
6. Scurgeti bine uleiul de pe bucatile de peste si puneti-le in sos cat sunt fierbinti. Amestecati cu grija ca sa se acopere complet.
7. Serviti cu orez sau porridge fierbinte.

Pentru porridge:

Puneti 4 cani de apa intr-un vas potrivit si, amestecand mereu, adaugati, fara sa faca cocoloase, la foc mic o cana de faina de ovaz sau cum i se mai spune, uruiala de ovaz. Puteti folosi si fulgi de la magazinele Plafar. Amestecand mereu aduceti compozitia la punctul de fierbere, apoi reduceti focul la minim si fierbeti cam 30 minute. Adaugati sare dupa gust, 2 lingurite de zahar si la sfarsit, ½ cana de smantana. Amestecati bine si varsati intr-un bol incalzit.

Nota: daca va ramane porridge, puteti reincalzi a doua zi; mai intai subtiati cu putin lapte, apoi incalziti la microunde sau in bain-marie. Un castron de porridge cu niste zahar brun si putina smantana deasupra poate fi un mic dejun satios si sanatos.

Sa aveti pofta buna. Cu tot dragul, babi 🙂

Lasă un comentariu