Happyhomemaker88’s Yummy Homemade Hainanese Chicken Rice ~ Pui Hainanez cu Orez

Buna ziua tuturor! 🙂

Pentru azi avem Pui Hainanez cu Orez ! Nu va faceti griji, nu este atat de greu cum pare la prima lectura!
Acest un grup etnic, Hainanezii,  traieste in insula Hainan, cea mai sudica si cea mai mica provincie a Chinei. Cei mai multi se afla deja in diaspora, traind in Malaiezia sau Singapore.

Puiul Hainanez cu Orez, de origine Chineza, este mai degraba asociat cu bucataria din Malaiezia si Singapore, desi se gateste si in Thailanda sau in China insasi. Versiunea care se gateste in Malaiezia combina elemente din Hainan si Canton, dar si din alte bucatarii ale Asiei de Sud-Est.

Acest fel de mancare se gaseste in aproape orice tip de pravalie care vinde mancare de la tarabele de pe strazi la restaurantele specializate in Chicken Rice. Desigur, varianta facuta in casa, pe care o aveti aici, este oricum mai gustoasa 😉 si la noi nu exista nici tarabe, nici restaurante specializate… iar sosul si supa de mazare sunt … ca de la bunica…

Iata o farfurie cu „Chicken Rice” garnisit cu frunze de coriandru si ceapa verde, servit cu felii de castravete si rosii.


O farfurie mare cu „ pui alb taiat” sau „ pak cham gai” in Cantoneza, garnisit tot cu frunze de coriandru si ceapa verde, stropit din belsug cu ulei de ceapa calita.


Niste sos negru facut in casa si Chilli cu ghimbir si usturoi.

…. si un bol cu supa de pui cu mazare, cu frunze de ceapa verde pentru „aroma”si niste piper alb deasupra.

In Malaiezia, majoritatea emigrantilor din insula Hainan si-au deschis mici restaurante/cafenele celebre pentru cafeaua lor si pentru toasturile „ yin-yeong”. Ei sunt bucatari foarte priceputi, specializati, de multe ori, intr-o combinatie a bucatariilor Orientale si Occidentale.

Iata retetele versiunii de casa a lui choesf pentru Puiul Hainanez. Portiile sunt mari, ca pentru familia ei si nu se supara nimeni daca ramane si pentru a doua zi.

Aveti nevoie de un pui mare de 2 kilograme si ceva, proaspat care il veti gati la temperatura camerei.

Pui Fiert sau „ Pui alb Fiert” sau „ Pak Cham Gai” pentru 10 persoane

– 1 pui intreg si 3 pulpe ( spalat si frecat cu 3 linguri sare)
– cateva gaturi fara pielita pentru supa
– apa suficienta ca sa cuprinda puiul in cratita potrvita
– sare dupa gust
– 2 linguri ulei de susan
– 5 linguri ulei de arpagic
– cateva frunze de coriandru si ceapa verde


Cum procedati:
1.Fierbeti gaturile de pui la foc mic cam 40 minute
2.Legati cu snur aripile si pulpele puiului ca sa ramana langa corp.
3.Scoateti gaturile si cresteti focul pana clocoteste.
4.Scufundati puiul in apa in care au fiert gaturile si aveti grija sa fie acoperit de zeama. Mentineti cateva secunde.
5.Apucand de snur ridicati puiul si asteptati ca zeama sa dea din nou in clocot.
6.Repetati aceasta operatie de la punctele 4 si 5, de 6 ori. Se face acest lucru pentru ca puiul sa se gateasca uniform.
7.Puneti puiul, dupa aceasta operatie, si cele 3 pulpe in zeama de carne fierbinte. Puneti un capac. Lasati ca zeama sa dea din nou in clocot.
8.Verificati des; puiul de fapt nu fierbe, se gateste prin oparire.
9.Opriti focul.
10.Lasati puiul in zeama fierbinte timp de o ora.
11.Dupa o ora, scoateti usor puiul si pulpele din zeama si cufundati-le intr-un vas cu apa rece.
12.Scoateti dupa 10 minute, uscati 3 minute.
13.Ungeti-l cu niste ulei de susan. Lasati puiul cam o ora, sa se raceasca complet; veti putea sa-l taiati fara sa se rupa.
14.Taiati puiul bucati potrivite si stropiti-l cu ulei de ceapa.

Puiul vostru a la Hainan este gata!

Cum procedati pentru orez (10 persoane). Ingrediente:
-6 cani orez spalat
-sare la apreciere
-1 lingurita zahar
-2 linguri sos de soya
-1 lingura ulei de susan
-piper dupa gust
-½ lingurita esenta de pandan (daca nu gasiti omiteti)
-zeama de pui suficienta pentru a fierbe orezul – nu uitati sa adunati stratul de grasime de deasupra si sa-l adaugati cand e orezul gata.

Cum procedati:

1.Deoarece la noi nu exista aparat de fiert orezul, il vom fierbe asa cum facem de obicei, cu toate ingredientele de mai sus.

Supa de Pui cu Mazare

Folosind ce-a ramas din zeama de pui, dupa ce am pus deoparte 3 cani pentru sosul negru, si o conserva de mazare sau echivalentul in mazare congelata, fierbeti cam 10 minute si asezonati cu frunze de ceapa verde si mult piper alb.

Sos Negru de casa pentru Pui

Intr-o tigaie incingeti 2 linguri de ulei si caliti 2 linguri de usturoi zdrobit. Adaugati 3 cani de supa de pui, 3-4 linguri de sos de soya negru, fierbeti 2 minute. Adaugati zahar dupa gust, apoi ingrosati cu amidon dizolvat in apa. Sosul este bun si pe orez.

Sos Chilli cu Usturoi si cu Ghimbir

– 10 ardei iuti
– 5 cm ghimbir proaspat ras
– 6 catei de usturoi
– sare dupa gust
– zahar dupa gust
– zeama de la 6-8 lime

Zdrobiti complet intr-un mojar ardeii iuti, ghimbirul si usturoiul. Nu puneti in blender, gustul nu mai e asa de bun. Adaugati sare, zahar si zeama de lime si sunteti gata sa serviti propriul Pui cu Orez a la Hainan! Felicitari! Ati facut o treaba grozava!

Sa aveti pofta buna. Cu tot dragul, babi 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: