Happyhpmemaker88’s Hakka Char Yoke – Tocanita de Porc cu Ciuperci


Buna ziua tuturor!  🙂


Prietena noastra choesf ne ofera azi o reteta Hakka, provenind din bucataria etniei din care face ea parte prin nastere.
Etnia Hakka este o subgrupa a etniei Han, stabilita in provinciile Guandong, Jiangxi si Fujian din China. Stramosii lor au migrat cu secole in urma din ceea ce se numeste azi zona centrala a Chinei. Dupa aceste migratii, Hakka s-au stabilit in sudul Chinei, dar parte din ei au migrat in continuare peste mari si oceane in diverse tari: India, Malaiezia, Singapore,Indinezia, Thailanda, dar si in Australia, SUA, Europa.
In ciuda originii ei, choesf nu vorbeste limba Hakka deaoarece mama ei vorbea doar Cantoneza.
Asa cum arata si numele, acest fel de a gati carnea de porc provine din bucataria Hakka si este, desigur foarte usor de facut. Este foarte gustos daca sta o zi in frigider, servit cu orez fierbinte sau cu paste numite „ longevity noodles” pe care le „aromam” amestecand bine cu : ulei de ceapa, 1 lingura de sos de soya si niste ulei de susan.


Ingrediente:
– 2 kg costita de porc, jumatate cu soric, jumatate fara; sau carne slaba de porc
– 5 bucati ciuperci de padure, daca nu gasiti folositi ciuperci proaspete din comert, taiate bucati mici
– 2 linguri sos oyster
– 1 lingura sos de soya – optional
– 2 cani apa
– amestec de amidon cu apa pentru ingrosarea sosului
– sare piper si zahar dupa gust


Marinata:
–    zeama stoarsa din 8 arpagicuri ( sau cepe mai mici) si 8 catei de usturoi
–    1 lingurita piper alb
–    sare dupa gust
–    6 linguri amidon de porumb
–    zeama stoarsa dintr-o bucata de ghimbir de 7 cm
–    ulei pentru prajit


Cum procedati:
1. Impartiti ingredientele pentru marinata in 2 portii.
2. Spalati si uscati carnea cu servet de hartie. Taiati-o in bucati de 2-3 cm si puneti in boluri separate carnea cu soric si cea fara soric.
3. Adaugati marinata si masati carnea 5 minute.Puneti in frigider 2 ore sau peste noapte.
4. Inainte de a praji, mai frecati odata carnea cu marinata ca sa se raspandeasca uniform.
5. Incalziti suficient ulei ca sa prajiti carnea, separat cea fara piele deoarece se va manca asa cum este, rumea si crocanta.
6. Intr-o cratita amestecati carnea cu soric, ciupercile, 2 cani de apa si sosul oyster.
7. Dati totul in clocot si fierbeti la foc mic pana se moaie soricul si se fac ciupercile. Amestecati din cand in cand.
8. Potriviti de gust si daca e nevoie de culoare cu niste boia. Ingrosati cu amidon la nevoie


Serviti carnea fara soric pe loc cu garnitura preferata si carnea cu soric a doua zi, cu orez fierbinte.


Sa aveti pofta buna. Cu tot dragul, babi 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: