Happyhomemaker88’s: Drink Tea to Lose Weight & Lower Cholesterol – Ceaiuri pentru a Pierde in Greutate si …


Buna ziua tuturor! 🙂

Va ofer astazi spre lectura un articol publicat de prietena noastra choesf despre ceaiurile pe care le bea, valentele lor curative si sfaturi despre cum sa le alegem si  sa le bem.

„Dupa o masa copioasa, cum ar fi Nasi Lemak cu toate bucatele insotitoare, o cana de Ceai Verde Chinezesc, savurat inghititura cu inghititura va ajuta mult digestia si ne va incanta cu gustul sau „auriu”.

Am multe ceaiuri acasa – Earl Grey din Anglia, Boh Tea din Camerun, Ceai Pu Erh din China, vechi de 10 sau 22 ani ( cu cat ceaiul Pu Erh este mai vechi cu atat este mai bun la gust si mai scump), Ceai Verde Chinezesc si Japonez. Alegerea depinde doar de ocazie si de starea de spirit.

Chinezii si Japonezii beau ceai de mii de ani. Bunicii si parintii mei beau cat era ziua de lunga, mereu aveau o cana de ceai alaturi. Se crede ca ceaiul ajuta la spalarea si eliminarea grasimilor din sistemul digestiv. In unele restaurante chinezesti, cand se servesc creveti sau alte mancaruri pe care trebuie sa pui mana, veti gasi intotdeauna la indemana un bol cu ceai verde pentru a va degresa mainile. Exista numeroase ceainarii unde se poate cumpara o mare varietate de ceaiuri, dar si servicii elegante care sa ne ajute sa transformam arta de a bea ceai intr-o adevarata experienta, asa cum este ritualul japonez al servirii ceaiului.

Ceaiurile chinezesti sunt facute dintr-o mare varietate de plante care au o mare varietate de efecte. Unul dintre cele mai des consumate, este ceaiul din boboci de Crizanteme. Baut dupa mancare ajuta mult in digestia grasimilor din carne. De asemenea intareste plamanii, trateaza durerile de cap datorate tensiunilor nervoase, echilibreaza caracterul „yang”sau „fierbinte” al organismului. Cand se face din flori proaspete, ele se pot aplica pe ochi, ca niste comprese, impotriva uscaciunii si a iritatiilor. ( nota lui babi: Daca doriti sa aveti acest ceai in casa pe timpul iernii, puteti usca florile mici, gen tufanele, la soare.Da, n-am gresit, asa se recomanda, altfel se usca foarte greu si se formeaza niste insecte. Eu am patit-o : lol: )

Pentru a prepara ceaiul, aveti nevoie de 500 ml apa aproape clocotita pe care o turnati peste 2 linguri de boboci de crizanteme; adaugati 2 linguri de  catina de gard sau salbatica si 3 bucatele de lemn dulce uscat. Lasati sa stea 5 minute, dupa care se poate bea. Puteti sa mai faceti o a doua portie cu aceleasi plante;  ceaiul va fi mai slab dar gustos. (babi: acordati-va un pic de timp ca sa va obisnuiti cu noua „aroma”)
Boboci de Crizanteme uscate

Nu demult m-am intalnit cu un fost coleg si spre surprinderea mea l-am gasit cu mai multe kilograme in minus! Stiind ca nu este genul de om care sa faca cura de slabire, l-am intrebat cum a reusit. Simplu  – si-a facut un obicei de a bea un ceai verde dupa fiecare masa, zilnic. Aceasta noua rutina a functionat pentru el extraordinar de bine.

Frunze uscate de Ceai Verde

Dar, ce face ceaiul verde in plus fata de alte ceaiuri? Oamenii de stiinta considera ca el contine un puternic antioxidant, care creste rata metabolismului (arzand mai bine grasimile) previne formarea cheagurilor si scade colesterolul. La asta se adauga efectul relaxant, pe care il au de fapt toate ceaiurile.

Acum, mai inainte de a va grabi sa va cumparati ceaiuri Chinezesti, trebuie sa va previn ca ele pot avea si efecte secundare. Cei care nu sunt inca obisnuiti cu ele pot avea insomnie, mai ales daca beau dupa ora 6 seara, datorita continutului de cofeina. Am multi prieteni care apreciaza ceremonia ceaiului si beau chiar dupa cina si inainte de culcare fara sa aiba niciun fel de tulburari de somn sau altele. Dar pentru asta, e nevoie de un „antrenament”de cel putin 2 luni !  🙄  Cei care aveti stomacul sensibil, ceaiul verde ar putea sa va dea dureri sau arsuri (chiar diaree). Trebuie sa beti cu masura, ca in orice altceva… si sa nu inlocuiti cu ceai necesarul zilnic de apa.

Ceaiul meu preferat este Pu Erh din provincia Yunnan, din China si aceasta marca de ceai se poate gasi vechi de la cativa ani pana la multi,multi ani. Cu cat e mai vechi, cu atat e mai bun… si mai scump. Pu Erh este un ceai fermentat, de aceea se poate pastra foarte multa vreme. De obicei se gaseste in calupuri rotunde, presate ca acesta:

Pu Erh presat

Conform Medicinei Traditionale Chineze, band ceaiuri Oolong (fermentate), cum ar fi Pu Erh vom avea mai multe beneficii pentru sanatate decat daca bem ceai verde, deoarece acesta din urma nu este suficient de „yin” sau „racoritor” pentru organismul nostru, pe cand ceaiurile  Pu Erh sunt mai neutre, calmante tocmai pentru ca sunt fermentate si gatite, daca pot spune asa.

A bea ceai Chinezesc e cu totul altceva decat a bea ceaiuri occidentale. Nu se adauga zahar sau altceva, iar frunzele sau plicurile se pot folosi de doua ori, chiar daca a doua oara ceaiul va iesi mai slab. Ambele ceaiuri sunt insa foarte bune si relaxante. Ceaiurile Pu Erh sunt mai „pe pamant”, pe cand ceaiul verde este mai aromat…

Incercati-le si veti constata singuri – luati o pauza, vedeti cum va simtiti ( in trup si spirit) … si faceti-va ceaiul potrivit. Luati o inghititura, pastrati-o in gura….simtiti-i gustul, inghititi… Bun, nu-i asa?
Relaxati-va, puneti picioarele pe un taburet, si faceti ce va place : uitati-va la un film, cititi o carte sau o revista sau pur si simplu uitati-va pe geam… ceaiul nu se bea pe fuga! Dupa o jumatate de ora, observati cum va simtiti, mental si fizic… veti constata ca sunteti mai odihniti si cu mintea mai limpede decat inainte. 😉 ”

Nota lui babi: in supermarketurile noastre veti gasi ceai Pu Erh la plic, fara specificarea vechimii. Incercati-l, dar nu dupa ora 6 seara.

Sa beti cu placere si sa aveti o duminica frumoasa.

Cu tot dragul, babi 🙂

4 comentarii

  1. Octombrie 28, 2011 la 13:14

    Interesant si util.

    • babi said,

      Octombrie 28, 2011 la 14:03

      Bine ai venit, Georgeta! 🙂

  2. Bogdan Blandu said,

    Octombrie 3, 2012 la 11:58

    Eu pot sa spun ca de cand consum ceai chinezesc mi-am reglat metabolismul si cel mai mare castig e pierderea in greutate.In timp si cu rabdare.De obicei beau zilnic ceai oolong sau verde cu iasomie si la doua saptamani si o ceasca de puer.Insa neindulcit si reinfuzat de 3-4 ori.Insa vreau sa spun din experienta mea ca ceaiul verde sau de care o fi el la plic este mediocru si cel mai bine este sa va luati vrac de la un magazin cat decat de bun simt.Cele de la supermarket nu prea au efectele scontate.Oricum recomand ceaiul verde si oolong pentru diete insa trebuie rabdare pentru a vedea rezultatele.O zi buna!

    • babi said,

      Octombrie 3, 2012 la 13:29

      Bine ai venit, Bogdan! Multumim pentru informatii si asteptam sa ne mai impartasesti din experienta ta! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: