Happyhomemaker88’s Nasi Lemak – Orez Malaiezian cu Cocos

Buna ziua dragi prieteni / e! 🙂


Sunteti deja mai odihniti/e dupa Pasti asa ca va propun un meniu traditional Malaiezian, pentru un pranz bogat si satios, numai bun pentru duminica urmatoare : Nasi Lemak cu Curry de pui cu Cartofi, Ansoa Prajit, Alune prajite, Felii de Castravete, Oua fierte tari si Sambal  ( o pasta de ceapa cu chilli). Este putin mai complicat decat altadata, dar veti vedea ca merita osteneala.


Initial Nasi Lemak este o mancare de orez pentru un mic dejun trditional Malaiezian dar se gateste tot mai des pentru pranz sau cina, mai ales in casele din oras. De obicei, orezul si alte garnituri sunt invelite in frunze de banana si se servesc simple cu chilli si ou fiert, la micul dejun.

In vremurile moderne, populatia de la oras a completat acest mic dejun cu alte alimente: rendang de pui sau vita, pui prajit, fructe de mare si l-a transformat in pranz sau cina.

Pentru 6 persoane, cum gateste prietena noastra choesf,  este nevoie de 12 cani orez si multe tipuri de alimente care devin garnituri pentru orez: pui cu Pandan, Curry de pui cu Cartofi, Creveti si Calamari. Desigur… mancarea ajunge pentru toata ziua, nu numai pentru micul dejun. Esta solutia ei preferata pentru zilele foarte calduroase, cand de fapt nu gateste ci cumpara alimentele la una din multele tarabe din apropiere. In casa se face doar orezul.Cand insa nu este foarte cald, totul se face in casa dupa retetele urmatoare. Iata o reteta simpla de a gati Nasi Lemak si mancarurile insotitoare:


Nasi Lemak (Malaysian Coconut Rice) – Orez Malaiezian cu cocos

Ingrediente:
–    2 cani orez
–    3,5 cani lapte de cocos
–    1 creanga iarba lamaioasa, partea alba – omiteti daca nu gasiti
–    2 cm ghibir proaspat ras
–    5 arpagicuri felii ( de fapt sunt niste cepe mai mici decat la noi, dar mai mari decat arpagicul nostru)
–    2 frunze de Pandan sau ¼ lingurita esenta
–    sare dupa gust


Cum procedati:

1.    Dati in clocot laptele de cocos intr-un vas antiaderent.
2.    Adaugati orezul si celelalte ingrediente.
3.    Fierbeti sub capac la foc mediu pana e gata orezul, amestecati.

Dupa 15 minute, vanturati –l cu furculita sau cu betigase, ca sa nu se lipeasca.


Nota: daca folositi lapte de cocos din conserva, agitati bine inainte de a deschide; daca aveti lapte praf, urmati instructiunile. Iarba lamaioasa poate fi omisa la nevoie.
Iata cateva alimente obligatorii pentru ca Nasi Lemak sa fie autentic si savuros de….”aromat” 😉


1. Legume picante

2. Curry de Pui cu Cartofi


3. Oua fierte tari si taiate in doua
4. Felii de castravete.
5. Ansoa prajite, sugativate si pastrate neacoperite ca sa ramana crocante.
6. Alune prajite in casa la foc mic si curatate de coaja.
7. Sambal Ikan Bilis sau sos de ceapa cu chilli:


Ingrediente:


– ½ cana ansosa prajite
– 3 catei de usturoi
– 2 cm ghimbir
– 8 arpagicuri
– 16 ardei iuti uscati si rehidratati in apa fierbinte (sau mai putin)

– creveti tocati pasta – optional, dar merge foarte bine
– 2 linguri zeama de lime
– sare si zahar dupa gust
Nota: prietena noastra prefera sa mai adauge putin ketchup de rosii si sos chilli.


Cum procedati:


1.    Fololositi uleiul ramas de la pestele prajit.
2.    Tocati crevetii cu arpagicul,usturoiul, ardeiul iute fara samburi, ghimbirul si putina apa, intr-un procesor.
3.    Incalziti ingredientele tocate pana isi dezvolta „ aroma”. Adaugati  sare si zahar.
4.    Fierbeti pana scade putin, amestecand ocazional. Daca e nevoie, adaugati un strop de apa.
5.    Adaugati pestele prajit si amestecati foare bine, chiar daca se zdrobesc. Mai fierbeti putin.
6.    Daca doriti sa nu fie prea iute, puteti reduce din cantitatea de ardei iute si sa puneti mai mult ketchup ( ½ cana sau dupa gust).


Serviti totul cu Nasi Lemak fierbinte. Yummy! Maine am sa public reteta de Curry de Pui cu Cartofi ca sa aveti timp sa va organizati pana duminica 😉


Sa aveti pofta buna! Cu tot dragul, babi 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: