Ziua Internationala a Apei

calendar5k

PASTRATI APELE CURATE !

ZIUA MONDIALA A APEI – fragment din articolul lui Mihai Corches,A.N. „Apele Romane”, Sistemul de Gospodarire a Apelor,Alba

In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata, la 22 decembrie 1992, o hotarare prin care 22 Martie devenea „Ziua Mondiala a apei”. In fiecare an tarile isi reunesc eforturile pentru a oferi omenirii o apa cat mai curata. In acest an deviza sub care se sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei este ” Ape transfrontaliere”.

Apa este substanta cea mai raspandita pe planeta noastra, este disponibila peste tot si are un rol vital pentru mediul inconjurator si pentru viata omului.

Evaluarea corecta a cantitatilor de apa de pe Pamant este o problema complicata deoarece apa este foarte dinamica. Pe langa estimarea cantitativa a rezervelor de apa este necesar sa se determine forma ( libera sau blocata) si volumul de apa de pe planeta.

Prin estimarile moderne hidrosfera Pamantului contine o cantitate uriasa de apa de aproximativ 1.386.000. 000 km cubi. Din aceasta 97% este apa sarata si doar 2,5 % apa dulce. O mare cantitate de apa dulce, 68,7%, este sub forma de gheata si zapada in regiunile Antarctice, Arctice si montane. Urmatoarele 29, 9 procenta sunt ape dulci subterane. Doar 0,26 % din cantitatea totala de apa dulce de pe Pamant este concentrata in lacuri naturale de acumulare si rauri.Acestea sunt cele mai accesibile pentru nevoile economice si deosebit de importante pentru ecosistemele acvatice.

APA este o resursa vulnerabila si limitata, fara de care viata nu este posibila!

Cu tot dragul, babi:)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: