Friptura din costita de porc sau Siew Yoke / Siao Bak by Happyhomemaker88

siew-yoke-custom

Dragi prietene, buna seara!

Friptura rumena din costita de porc sau Siew Yoke, sau Siao Bak

Aceasta friptura a fost primul contact al sotului meu cu bucataria chineza si ma refer aici la feluri de baza. Reteta provine de la cumnatul prietenei mele, iar ea, combinand mai multe retete si folosindu-si intuitia, a obtinut o friptura delicioasa.

Daca familiei voastre ii plac astfel de fripturi, nu pot decat sa va incurajez sa incercati aceasta varianta si pot sa va asigur va merita efortul: cand ai vostri vor gusta friptura, va vor declara cu siguranta un „AS” al gastronomiei. Ar fi meritat sa vedeti figura fericita a sotului meu cand a luat prima inghititura !

Iata, in sfarsit, reteta de friptura din costita de porc.Cantitatile sunt pentru o familie mai mare sau pentru cei care nu au timp sa gateasca in fiecare zi. O familie mai mica poate incerca reteta cu doar un kg de carne de porc.

Cum pregatiti costita de porc pentru gatit:

Ingrediente si metoda:

– 2 kg costita cu soric, dar fara os se spala si se usca bine cu servet de hartie. Cu un cutit foarte ascutit crestati pielea din loc in loc sau rugati macelarul sa faca asta pentru voi. Crestati si partea cu carne din loc in loc, la distanta de 1,5 cm si adanc de cel mult 1 cm pe toata lungimea bucatii.

– 2 lg. de sare pentru a freca pielea

– 4 lg. otet pentru a badijona carnea la 20 minute dupa ce ti pus-o in cuptor

Pentru marinata amestecam :

1 lingura (lg) de amestec numit „ 5 condimente” ( exista si varianta 4 condimente)

1 lg piper alb

1 lg sare

1 lg zahar

2 lg vin de orez sau vin alb

Cum procedati:

1) Frecati partea cu carne a bucatii timp de cateva minute cu acest amestec

2) Puneti costita de porc cu carnea in jos intr-o tava dreptunghiulara.

3) Frecati pielea cu alte 2 linguri de sare

4) Puneti tava neacoperita in frigider pentru o jumatate de ora.

5)Incalziti cuptorul la 200 *; daca aveti folositi incalzirea si de sus si de jos,daca nu doar de jos.

6) Puneti bucata de carne pe un gratar iar sub el o tava pentru ceea ce se va scurge. Ca sa spalati tava mai usor puneti o folie de aluminiu.Sosul care se scurge puteti sa-l pastrati si sa-l adaugati in ulei cand prajiti cartofi. Yumm…

7) Dupa 20 minute schimbati setarea cuptorului sa functioneze de sus,functia grill. Ungeti pielea cu otet.Asta va grabi coacerea soricului,il va face moale dar crocant. Din cand in cand deschideti usa cuptorului ca sa intre aer „proaspat „ pentru 10 secunde apoi inchideti-l la loc.

8)Va trebui sa urmariti friptura pentru ca timpul necesar depinde de cuptorul vostru, dar si de fragezimea carnii.Aveti grija sa fie carne de animal tanar.Puteti de asemenea sa folositi ceea ce se cheama „fragezitor de carne” de la Kotany. Urmariti atent soricul: trebuie sa fie bine rumenit chiar o idee carbonizat,dar numai foarte putin si numai pe ici pe colo, ca in imagine :
chinese-roast-pork-007-custom
Cand apar aceste mici pete arse inseamna ca e gata in intregime; ele pot fi indepartate usor cu varful unui cutit fara ca aspectul carnii sa se strice.

Si iata…Siew Yoke este gata, a durat cam o ora pentru o bucata de 2 kg. Lasati -o sa se raceasca un sfert de ora si puteti s-o taiati. Nu o taiati felii, insa. Pielea se va rupe urat.Taiati -o bucati ca in imagine.

Uite, suntem gata! Va place cum miroase in bucatarie? Auziti cum paraie cand bagam furculita in carne? Gustati !

Sper ca veti incerca aceasta reteta si va veti impresiona prietenii si familia. Se poate servi cu fasole verde frantuzeasca si orez . Nu uitati sa-mi spuneti daca v-a lacut…sau nu.

Sa aveti pofta buna! Cu tot dragul, babi ! 🙂

Anunțuri

5 comentarii

  1. ana mercean said,

    August 3, 2009 la 12:10

    nu arata rau dar acea carbonizare a carni produce ulcere si chiar cancer. cind gatesti trebuie sa te gindesti si la sanatate putin mai sensibil cu arsurile .

    • rozalia said,

      August 3, 2009 la 14:25

      Bine ai venit, Ana! 🙂

      Ai dreptate desigur; cand gatim ne gandim in primul rand la sanatate. Carbonizarile acelea se inlatura foarte usor cu varful unui cutit si nu ne mai fac rau. Citeste si alte retete, sunt sugura ca vei gasi multe pe placul tau.

      Pe curand, cu tot dragul, babi 🙂

  2. ana mercean said,

    Decembrie 14, 2009 la 23:11

    fetelor prea multe complicatii. puneti aceasta costita la marinat numai cu sare ptr.24 ore si apoi o puneti in cuptpr la 200c pt. 20 minute iar restul timpului la 160 c tot acest timp sa fie cu soriciu sus spre sfirsit o ungeti cu lapte si ridicati temperatura la 200c pt 10-15 minute.

  3. babi said,

    Decembrie 15, 2009 la 00:00

    multumim pentru sfaturi, dar din pacate bucataria chineza este putin mai …” aromata”

  4. Monica Barbulescu said,

    Februarie 17, 2010 la 20:09

    Pentru a face o mincare gustoasa iti trebuie in primul rind rabdare ” un pic de pricepere ” si foarte mult suflet .Costitele le fac si eu un pic mai simplu pt. o zi oarecare ,dar preparat in felul descris de Babi, aduce laude oricarei gospodine,credeti-ma pt ca am incercat cu o ocazie mai festiva ,avind niste invitati mai speciali. va doresc tuturor succes si multa placere in pregatirea bucatelor.
    Cu mult drag : Monica


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: