Despre bucataria chineza

buc-chin Despre Bucataria chineza

Bucataria chineza este veche de 4.000 de ani, iar un proverb chinez spune ca „a manca bine inseamna sa atingi cerul”! Regula fundamentala a acestei bucatarii, una dintre cele mai bune din lume, cauta armonia prin impletirea contrastelor: amestecarea celor patru gusturi (acru, sarat, dulce, amar) si respectarea culorilor si gustului natural al fiecarui ingredient.
Se estimeaza ca numarul specialitatilor preparate in China se ridica la 4-5 milioane.
Echilibrata in gusturi, bucataria chineza utilizeaza mult produsele de mare,daar nu numai: se prepara pesti, melci,apoi diverse varietati de ciuperci, aripi de pui, porc acru-dulce, clatite si peste in aburi; foloseste sosuri rosii sau sosuri din soia, dar si fructe de mare sau asa-zise rulouri de primavara, cu foarte multe legume.
Se utilizeaza foarte mult ulei si se prefera mincarurile piperate. Specialitatile cele mai gustate sunt pui cu nuca si porc cu varza.
Foarte apreciate sunt specialitatile exotice, cum ar fi paté-ul de urs sau trompa de elefant. Se gatesc multe mincaruri cu usturoi sau hasma.
Este renumita de asemenea carnea de porc,pui sau peste cu sos acru-dulce sau placinta cu seminte de susan, piinea fiarta in aburi si binenteles… orezul orezul.
Gastronomia chineza are doua mari calitati: este simpla si sanatoasa. Toate ingredientele folosite sunt taiate in cubulete sau fisii foarte subtiri. Cel mai adesea, alimentele se „fierb” in ulei de arahide, intr-o oala mare din fier, denumita wok.
Este des intalnita si fierberea simultana a mai multor alimente, in aburi. Exista, insa, si alte metode: fierberea inabusita, prajirea pe gratar sau in ulei foarte putin in vase teflonate etc.
Chinezii mananca de obicei numai pe mese rotunde, iar tacamul obisnuit cuprinde o farfurie intinsa, o lingura din portelan, un bol, o farfurioara pentru sosul de soia si o pereche de betigase, dar si furculita. Pranzul in familie cuprinde un numar de preparate gatite in functie de numarul membrilor si toate se aduc pe masa in acelasi timp. Pentru mesele festive se servesc succesiv intre 12 pana la 20 de feluri de mincare.
Ca si garnituri, amintim ciupercile negre, o mare varietate de varza, diverse parti de lotus, soia sub toate formele, un amestec de mirodenii, denumit „cinci parfumuri” ( exista si varianta cu numai 4), numeroase tipuri de orez.
Bucataria chineza este deosebit de apreciata in toata lumea. Aproape 4.000 de ani de evolutie a ei este o garantie a calitatii !

selangor

Bucataria Malaieziei nu este neaparat nationala,ci un amestec al traditiilor numeroaselor etnii care o compun.
Cea mai cunoscută mâncare malaieziană e „satay” (frigărui care arată ca şi la noi) Frigăruile sunt servite cu un sos dulce, „kuah satay”, pe bază de arahide, şi adesea cu „ketupat”, care nu e altceva decât un orez fiert până devine compact şi tăiat în formă de cuburi. O altă mâncare apreciată este „rendang”, denumire tradusă prin „carne de vită şi curry”.
Toate mâncărurile au ca garnitura orez, intr-un fel sau altul . „Nasi lemak” e un fel tradiţional malaiezian, care inseamna „orez gras”.Malaiezienii adoră supele, pe care le servesc la fiecare masa, nu consumă băuturi alcoolice (exceptia intareste regula), asa ca ceaiul, verde de cele mai mlte ori, şi laptele, uneori impreuna, sucurile din diverse fructe sau un simplu pahar cu apa insotesc o masă obişnuită.
Ca un obicei iesit din comun: nu se pun pe masa cutite nici cand se folosesc tacamuri…sunt considerate simbol al violentei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: