Teoria celor Cinci Elemente in Bucataria Chineza

Buna ziua tuturor! 🙂

Va ofer azi un articol publicat de speecialistii Asociatiei Americane de Nutritie Standard pe care l-am primit via email. Mi s-a parut interesant; de aceea vi-l ofer si voua. Traducerea in limba romana imi apartine.Iata:

Teoria ce lor Cinci Elemente in Bucataria Chineza

„Un proverb chinezesc spune ( in traducere libera) ca cel care prescrie medicamente dar neglijeaza alimentatia, isi iroseste priceperea de tamaduitor.

Ca si conceptele yin si yang, Teoria celor Cinci Elemente este o piatra de hotar a culturii chineze. Ce este Teoria celor Cinci Elemente? Ei bine, Chinezii cred ca suntem inconjurati de cinci campuri energetice: lemn, foc, pamant, metal si apa. Totusi, aceste cinci elemente nu sunt statice: ele sunt intr-o continua miscare si transformare. Exista oameni de stiinta care prefera sa le numeasca cele cinci „faze” sau cele cinci „forte” Odata aceste cinci elemente identificate, chinezii au impartit toate fenomenele in cele cinci categorii. Absolut totul, de la susurul unui rau pana la sunetele pe care le emit organele noastre interne, poate fi descris in termenii celor cinci elemente. Lucrurile sunt bineinteles, caracterizate in functie de calitatile lor individuale. De exemplu pamantul este asociat cu cresterea si cu hrana. In acest caz, splina care monitorizeaza sangele, digera resturile si produce anticorpi la nevoie, apartine elementului pamant.

Asa cum un dezechilibru intre yin si yang poate da nastere unor forte destructive, la fel si mentinerea elementelor in echilibru da nastere armoniei in jurul nostru si in noi insine. Desigur, pastrarea elementelor in echilibru este ceva mai dificil decat a armoniza doua forte opuse. Conform traditiei chineze, fiecare element actioneaza asupra altor doua: pe unul il produce, pe celalalt il controleaza. De exemplu: lemnul produce foc, dar controleaza/slabeste pamantul. La fel focul produce pamant dar controleaza( topeste) metalul. Metalul se poate topi, deci produce apa, dar epuizeaza pamantul. Apa hraneste lemnul dar distruge pamantul. Dupa cum vedeti,elementele interactioneaza in mod constant intre ele, niciunul nu actioneaza singur. Exista deci ciclul productiv si ciclul destructiv/ de control al unui element asupra altuia.

Un exemplu concret din natura: lemnul este hranit de apa; daca-l aprindem el genereaza foc, iar cenusa devine pamant. Aceasta teorie isi gaseste aplicarea in multe aspecte ale vietii chinezilor: scolile de arte martiale au serii de miscari specifice care au rolul de a mentine diferite parti ale corpului in armonie cu unul dintre elemente.

Teoria celor Cinci Elemente are un rol deosebit de important in Feng Shui. Insemnand „vant si apa”, scopul Feng Shui este de a armoniza energiile spatiului nostru de viata ( casa/loc de munca) cu propriile noastre energii, intr-o maniera cat mai favorabila noua.

Si acum: ce rol are Teoria celor Cinci elemente in alimentatia chineza? Ei bine, specialistii in medicina traditionala chineza, in speta botanistii, cred ca un pacient poate fi bine tratat doar daca se stie cu exactitate starea celor cinci elemente in organismul lui. Deficienta sau excesul unui element, aduce dupa sine boala. Nu este scopul acestui articol sa ofere o privire cuprinzatoare asupra felului cum se aplica teoria celor cinci elemente in diagnosticarea si tratarea unor boli. Este suficient sa mentionam doar ca practicantii Medicinei Traditionale Chineze se bazeaza pe aceasta teorie cand explica relatia dintre organele si tesuturile noastre, cat si dintre corpul ostru si mediul inconjurator.

Tabelul de mai jos evidentiaza relatia dintre cele cinci elemente si partile corpului, sentimente, culori si gusturi. Iata:

ELEMENT / ORGANE / SENTIMENT / CULOARE / GUST „„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

Lemn / Ficat, Colecist / Manie / Verde / Acru

Foc / Inima, Intestinul subtire / Fericire / Rosu / Amar

Pamant / Splina, Stomac / Gand / Galben / Dulce

Metal / Plamani, Intestinul gros / Tristete / Alb / Iute

Apa / Rinichi, Vezica Urinara / Teama / Sarat

Cum ar Folosi un medic aceste informatii pentru a pune un diagnostic: sa zicem ca un pacient manifesta brusc preferinte exagerate pentru mancarurile acre. Indiciu pentru o posibila afectiune a ficatului. Desigur consultarea unui pacient si stabilirea unui diagnostic este un proces mult mai complex decat acela de a consulta un tabel. Multi medici ai traditiei chineze vor cere si o analiza a Celor Patru Piloni ai Desztinului (Bazi sau 4 Pillars), deoarece ora si data nasterii sunt de asemenea importante pentru starea celor cinci elemente in organismul unui pacient si in stabilirea diagnosticului corect.

Oricum, daca se constata deficienta unui element in organismul pacientului, adaugarea in alimentatie a unui fel de mancare avand gustul corespunzator, va fi primul pas spre vindecare.”

Sper ca v-am trezit interesul pentru o noua abordare a alimentatiei. Va doresc o duminica frumoasa!

Cu tot dragul, babi 🙂


Lasă un comentariu